Kursus: Kvantecomputerens matematik
Efteruddannelse for gymnasielærere,
21. og 22. september 2026 samt 13. januar 2027.
Kvantecomputere er et stort forskningsfelt i Danmark. Kvanteteknologiske virksomheder skyder op, forskningen støttes med milliardbeløb, og universiteterne tilbyder kandidatuddannelser inden for kvanteinformation. Der er et stort behov for uddannelse i den matematik, der bruges til at beskrive og udforske kvantesystemer.
På dette kursus fokuserer vi på matematikken bag kvantecomputere.
Qubits opfører sig væsentligt anderledes end bits i en klassisk computer. Derfor er logikken i kvantekredsløb også helt anderledes, og der er behov for en anden matematisk tilgang. Vi fordyber os i emner som qubits, superposition, entanglement og kvantekryptering. Vi ser på nogle af de kvantealgoritmer, man forventer vil gøre kvantecomputere overlegne i forhold til klassiske computere (quantum supremacy), og vi introducerer logiske kvantegates og programmering på kvantecomputere.
Kurset indledes med en status på området, og vi præsenterer et nyt undervisningsmateriale med opgaver og aktiviteter, der lægger sig tæt op ad matematiklæreplanerne. Derved gives mulighed for at inddrage kvanteinformation i den daglige undervisning (quantum awareness).
Forskningen i kvantecomputere er i sig selv et tværfagligt felt mellem matematik, datalogi, fysik og teknologi. Ligeledes er kemi, bioteknologi og samfundsfag relevante for udviklingen og anvendelsen af kvantecomputere. På kurset præsenteres idéer til SRP/SOP, med fokus på matematisk bevis og ræsonnement i tværfagligt samarbejde med blandt andet samfundsfag.
Den sidste kursusdag er forskudt, så der er mulighed for at afprøve materialet på eget gymnasium i den mellemliggende periode.
Kurset er tilrettelagt for gymnasielærere med faget matematik, men er også relevant for lærere med fysik eller informatik.
Erfaring med programmering er ikke nødvendigt.
Dag 1: Status på kvanteområdet. Fundamentalt om kvantecomputere, qubits, entanglement og kvantegates. Oplæg om opgaver på matematik på C- og B-niveau.
Dag 2: Kvantespil og kvantealgoritmer. Eksempler fra forskning. Opgaver til A-niveau. Kvantekryptering og geopolitik - ideer til SRP/SOP med samfundsfag eller informatik.
Dag 3: SRP/SOP-overvejelser fortsat - beviser og ræsonnement i tværfaglige samarbejde. Erfaringsdeling. Besøg i kvantelaboratorium.
Forskere og ansatte med gymnasieerfaring fra QMath.
7.500 DKK. Vil blive opkrævet efter tilmeldingsfristen 1. juli 2026.
Bemærk mulligheden for at søge midler fra Novo Nordisk Fondens Efteruddannelsespulje. Se næste punkt.
Det er muligt at søge midler til dette kursus inkl. udviklingsdage gennem Novo Nordisk Fondens efteruddannelsespulje. Bemærk at fristen for dette er den 3. oktober 2025.
Tilmelding åbner snart - deadline 1. juli 2026
Bemærk, at ansøgningsfristen for Novo Nordisk Fondens Efteruddannelsespulje er den 3. oktober 2025.
Kursusudbyder er QMath (Villum Centre for the Mathematics of Quantum Theory) – et center under Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet.
Vil du vide mere om kurset? Kontakt Johanne de Leon.